Hoofdluis

Hoofdluis: Voortaan alleen nog maar kammen.

Er zijn belangrijke wijzigingen in de richtlijn hoofdluis. Hoofdluis bestrijd je vooral door goed te kammen. Omgevingsmaatregelen zoals knuffels wassen zijn niet meer nodig.

Knuffels en beddengoed wassen niet meer nodig
Ouders en scholen hoeven voortaan écht geen beddengoed, knuffels en jassen meer te wassen op minimaal 60 graden. Uit onderzoek blijkt duidelijk dat er onvoldoende bewijs is dat dergelijke maatregelen effectief zijn. Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht. Er zijn geen aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving.

Nog meer nadruk op kammen
In de nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen met een luizen kam, eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een antihoofdluismiddel.  Sinds enige tijd zijn in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon zorgt ervoor dat de hoofdluizen door een tekort aan zuurstof sterven. De werkzaamheid van dit middel is onomstreden en er ontstaat ook geen resistentie. Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD via (0900) 254 54 54 of kijk op de website van het RIVM.

Handige tips bij hoofdluis:

– Kam in ieder geval 1 keer daags, bij lang of heel dik haar is “ nat kammen “ een  menslievende optie ( zie www.luizenkliniek.nl )

– Gebruik allemaal je eigen borstel / kam.

– Bewaar haar attributen in een zakje in de vriezer.

– Maak lang haar op school vast met een elastiekje, ter voorkoming  en verspreiding van hoofdluis.